torstai 28. kesäkuuta 2012

Anna Kontula: Näkymätön kylä

Anna Kontulan väitöskirja prostituutiosta Suomessa herätti aikoinaan melkoisesti mediahuomiota. Myös tämä teos ilmestyessään noteerattiin julkisuudessa, mikä on erinomainen asia, sillä kirjan teema on tärkeä ja sellainen, josta tulisi käydä enemmän julkista keskustelua. Kirjassa käsitellään ulkomaista työvoimaa Suomessa ja erityisesti Eurajoen Olkiluodon ydinvoimatyömaata, jonka kupeessa on parakkikylä tai oikeammin -kyliä.

Kontula asui jonkin aikaa miesten kanssa parakkikylässä ja pääsi näin syvemmälle tutkimaansa kohteeseen ja sai samalla ensi käden tietoa asuinoloista kyseisessä kylässä. Tämähän on yksi tutkimuksen muoto, etnograafinen tutkimus, jossa tutkija pyrkii olemaan ja elämään kuten tutkimuskohteensa. Vastaavia tutkimuksia löytyy myös muilta tieteenaloilta.

Kirjassa käsitellään vierastyöläisyyttä eri näkökulmista, kuitenkin aina työläisen näkökulmasta. Aihe on sillä tavoin läheinen itselleni, että kyseinen työmaa on tässä suht lähellä ja omalla asuinalueellanikin asuu vierastyöläisiä, tosin kerrostalossa, mutta kuitenkin tietyt ilmiöt ovat tuttuja, kuten aamuiset bussimatkalaiset. Aihe on tärkeä, sillä yhä useampi rakennustyöläinen tulee jostain Suomen ulkopuolelta. Miten heitä kohdellaan, onko heillä mahdollisuuksia integroitua yhteiskuntaan tai edes tutustua kunnolla.

Kirja on surullinen. Se kertoo kotiaan ja perheitään ikävöivistä miehistä, jotka asuvat parakeissa kaukana paikallisista seuranaan toisensa ja taivaskanavat. He eivät ole pakolaisia tai maahanmuuttajia, heille ei oikeastaan edes anneta mahdollisuutta integroitua, vaan heidät eristetään. Heille ei opeteta kieltä, heiltä halutaan vain heidän edullinen työpanoksensa meidän hyvinvointimme kasvattamiseen. Hyväksikäyttöäkö?

Kirja pistää pohtimaan. Kestäisinkö, jos mieheni joutuisi kuukausiksi muualle töihin. Oma isäni oli aikoinaan Neuvostoliitossa rakentamassa, mutta hän sai palveluksistaan hyvän korvauksen. Eikö meillä olisi velvollisuus myös näitä miehiä kohtaan, muutakin kuin järjestään oman kielinen jumalanpalvelus.

Huokaus, sen tämä kirja sai aikaan. Maailma ei ole tasapuolinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti