lauantai 14. tammikuuta 2012

Elina Grundström - Yrjö Tuunanen: Alkuperämaa tuntematon

Paikallisen sanomalehden tilaus päättyi vuoden loppuun, joten aamuihin piti keksiä jotain muuta luettavaa. Romaaniin ei viitsi uppoutua heti aamusta, aika ei vain riittäisi. Löysin lukupinostani tämän kirjan, joka osoittautuikin todella kiinnostavaksi.

Olen edellisessä työssäni perehtynyt erilaisiin eettisiin liiketoiminnan muotoihin, joten tämänkin kirjan perussisältö oli ennestään tuttua. Erilaiset eettiset ohjeistot ja koodistot ovat tehneet tuloaan liike-elämään jo vuosia. Kirja on julkaistu jo vuonna 2002, joten paljon on voinut muuttua tai sitten mikään ei ole muuttunut.

Kirjassa suomalainen toimittaja ja valokuvaaja matkaavat Vietnamiin seuraamaan kenkien valmistusta. Suuri osa Suomeen tulevista halpakengistä tulee nimenomaan Aasiasta ja tässäkin kirjassa kuvaillun tapaisista tehtaista, joissa tehdään ylitöitä epäterveellisessä ympäristössä. Tv:stä tulee aina ajoittain dokumentteja tältäkin alueelta ja ne ovat lähes aina karmivaa katsottavaa.

Kirjan tekee mielenkiintoiseksi kuvat, jotka tukevat tekstiä erinomaisesti. Työntekijöiden kasvoilta voi lukea uupumuksen ja työn jättämän ahdistuksen, toisaalta vaihtoehto työlle on usein vielä huonompi. Teksti on kiinnostavaa, enemmänkin lehtikirjoittelua kuin kirjan, mutta osa tekstistä onkin julkaistu käsittääkseni Hesarissa.

Vaikka maailma on muuttunut paljonkin viimeisen kymmenen vuoden aikana, on kirja yhä ajankohtainen. Monikaan ei suo ajatustakaan ostamansa tuotteen alkuperälle, etenkin, jos se on erityisen halpa. Tästä syystä seuraa erilaisia myrkkyskandaaleita ja terveyshaittoja jopa täällä käyttäjäpäässä, paljonko vastaavia sitten oikeastaan tuottajapäässä...

Liitän tämän kirjan osaksi Koululaisen tietohaastetta ja suosittelen kaikille, jotka joskus ovat ostaneet halpoja kenkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti